Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 950 Ocena: 25247

Dodano:

Odsłon: 5574

Postanowiłam zrobić prezent mikołajkowy moim przyjaciołom, dlatego też miesiąc wcześniej upiekłam pierniczki, które podczas leżakowania nabiorą niesamowitego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości i miękkości. Smaczne są już teraz, ale po miesiącu będą jeszcze lepsze :)

Składniki

  • SKŁADNIKI NA OKOŁO 300 PIERNICZKÓW:
  • 300 g mąki z pełnego przemiału
  • 700 g mąki pszennej typ 650
  • 300 g masła
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 400 g płynnego miodu
  • 2 opakowania przyprawy do piernika (2 x 20 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kefiru
  • 1 szczypta soli
  • + DEKORACJA (lukier, czekolada lub inne)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najlepsze pierniki wychodzą z ciasta, które miało czas "odpocząć".

    Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na 24 godziny (można na dłużej) dla dobrego przejścia smaków i aromatów oraz odpowiedniego połączenia użytych składników.

    PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    * Masło rozpuszczamy w rondelku i do jeszcze ciepłego dodajemy 2 opakowania przyprawy do piernika, dokładnie mieszamy, delikatnie studzimy i dodajemy miód.

    * Do małej miseczki dodajemy 3 łyżki kefiru i mieszamy go z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy do podwojenia objętości.

    * Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem i szczyptą soli. Na koniec ubijania dodajemy żółtka.

    * Do dużej miski wsypujemy obie mąki, cynamon i kakao - dobrze mieszamy. Następnie dodajemy jajka z cukrem, masło połączone z miodem i przyprawami oraz kefir z sodą i proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto.

    * Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 24 godziny.

    Nie przejmujmy się, jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie, gdyż już na drugi dzień będzie miało odpowiednią konsystencję.

  2. Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy na grubość od 3 do 5 mm i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremki.

    * podczas wałkowania ciasto podsypujemy mąką

  3. Uformowane pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 min.

  4. Za każdym razem, przez końcem czasu pieczenia danej partii, sprawdzamy czy pierniczki odpowiednio się upiekły.

  5. Gdy pierniczki ostygną przystępujemy do dekoracji...

  6. Malujemy dowolne kształty za pomocą cukrowych pisaków, lukrujemy je lub dekorujemy według własnego uznania np. czekoladą.

  7. Udekorowane pierniczki odstawiamy do zaschnięcia.

    Kiedy dekoracja wyschnie i odpowiednio stwardnieje, pierniczki przekładamy do dużej puszki i dajemy im leżakować :)

    Do puszki możemy włożyć kawałki suszonego jabłka i korę cynamonu - wtedy pierniczki będą jeszcze lepsze.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 listopada 2014 Kasiu -rewelacyjne te Twoje pierniczki :-), a kolorowe i radosne ich udekorowanie świadczy o Twojej radości w sercu :-). Super :-). Pozdrawiam Cię serdecznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń