Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze w Mikołajki w moim domu pieczemy pierniczki, to już taka nasza mała tradycja. W tym roku też tak było. Chłopaki dzielnie pomagali. Nie zdążyliśmy ich jeszcze udekorować, ale i tak się nimi pochwale, bo wyszły naprawdę dobrze. Warto dodać, że robi się je ekspresowo, wyrobione ciasto nie musi "leżakować", tylko nadaje się od razu do pieczenia. Takie pierniczki to także wspaniała ozdoba na świąteczną choinkę. Zapraszam :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10346
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5956
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12783
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4548
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10346
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5956
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12783
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4548
Składniki
W garnuszku rozpuścić margarynę, z miodem i przyprawami korzennymi. Zostawić do wystygnięcia. Mąkę orkiszową, pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Wbić jajko i dodać zimną wcześniej przygotowaną masę. Zagniatać ciasto i wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie. Następnie wykrawać pierniczki ulubionymi foremkami. Przed pieczeniem warto zrobić małą dziurkę za pomocą patyczka, dzięki czemu pierniczek będzie można zawiesić na choinkę. Tak przygotowane pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 7-10 min. Surowe ciasto można również przechowywać w chłodnym miejscu i upiec później.
Udekorować wedle uznania, ale o tym może później :)
Smacznego :)
:)