Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4977
Dodano: 07.12.2018
Odsłon: 2826
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
W garnuszku rozpuścić margarynę, z miodem i przyprawami korzennymi. Zostawić do wystygnięcia.
Mąkę orkiszową, pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Wbić jajko i dodać zimną wcześniej przygotowaną masę. Zagniatać ciasto i wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie. Następnie wykrawać pierniczki ulubionymi foremkami. Przed pieczeniem warto zrobić małą dziurkę za pomocą patyczka, dzięki czemu pierniczek będzie można zawiesić na choinkę. Tak przygotowane pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 7-10 min. Surowe ciasto można również przechowywać w chłodnym miejscu i upiec później.
Udekorować wedle uznania, ale o tym może później :)
Smacznego :)
:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

bryssska 08 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Super pierniczki ;-D Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

babeczka35 08 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Smakowite pierniczki :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 08 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Dawniej koniecznie pierniczki musiały wisieć na choince jak i takie długie cukierki i jabłuszka.:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

helenapon 07 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Wyobrażam sobie jak pięknie pachnie nimi cały dom. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 07 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
pyszne! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 07 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pycha! poprosze o kilka pod moja choinke :))) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz