Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze w Mikołajki w moim domu pieczemy pierniczki, to już taka nasza mała tradycja. W tym roku też tak było. Chłopaki dzielnie pomagali. Nie zdążyliśmy ich jeszcze udekorować, ale i tak się nimi pochwale, bo wyszły naprawdę dobrze. Warto dodać, że robi się je ekspresowo, wyrobione ciasto nie musi "leżakować", tylko nadaje się od razu do pieczenia. Takie pierniczki to także wspaniała ozdoba na świąteczną choinkę. Zapraszam :)
W garnuszku rozpuścić margarynę, z miodem i przyprawami korzennymi. Zostawić do wystygnięcia.
Mąkę orkiszową, pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Wbić jajko i dodać zimną wcześniej przygotowaną masę. Zagniatać ciasto i wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie. Następnie wykrawać pierniczki ulubionymi foremkami. Przed pieczeniem warto zrobić małą dziurkę za pomocą patyczka, dzięki czemu pierniczek będzie można zawiesić na choinkę. Tak przygotowane pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 7-10 min. Surowe ciasto można również przechowywać w chłodnym miejscu i upiec później.
Udekorować wedle uznania, ale o tym może później :)
Smacznego :)
:)
Przygotowałam dzisiaj na obiad schab w ziołach, który zaskoczył moją rodzinę....
Odsłon: 80
Polędwiczki w sosie kurkowym z zapiekanymi ziemniaczkami najlepiej smakują w...
Odsłon: 3790
Kolejna wersja ogórków konserwowych-tym razem z czarnuszką.
Odsłon: 36
Zapiekanki to świetny sposób na przetworzenie produktów, których chcemy pozby...
Odsłon: 676
Dzisiej idziemy w innym kierunku, ponieważ głównym składnikiem jest melon, kt...
Odsłon: 126
Przygotowałam dzisiaj na obiad schab w ziołach, który zaskoczył moją rodzinę....
Odsłon: 80
Polędwiczki w sosie kurkowym z zapiekanymi ziemniaczkami najlepiej smakują w...
Odsłon: 3790
Kolejna wersja ogórków konserwowych-tym razem z czarnuszką.
Odsłon: 36
Zapiekanki to świetny sposób na przetworzenie produktów, których chcemy pozby...
Odsłon: 676
Dzisiej idziemy w innym kierunku, ponieważ głównym składnikiem jest melon, kt...
Odsłon: 126
Składniki
W garnuszku rozpuścić margarynę, z miodem i przyprawami korzennymi. Zostawić do wystygnięcia. Mąkę orkiszową, pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Wbić jajko i dodać zimną wcześniej przygotowaną masę. Zagniatać ciasto i wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie. Następnie wykrawać pierniczki ulubionymi foremkami. Przed pieczeniem warto zrobić małą dziurkę za pomocą patyczka, dzięki czemu pierniczek będzie można zawiesić na choinkę. Tak przygotowane pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 7-10 min. Surowe ciasto można również przechowywać w chłodnym miejscu i upiec później.
Udekorować wedle uznania, ale o tym może później :)
Smacznego :)
:)
Przepisy Desery
Desery
Rabarbarowe ciasto a - la tarta
Desery
zielone jabłuszko
Desery
Drożdżówki z jagodami i porzeczką
Desery
Sernik z czekoladą
Rabarbarowe ciasto a - la tarta
Polecam smaczne , proste ciasto rabarbarowe . Ciasto pieczone w foremce do ta...
Odsłon: 36
zielone jabłuszko
u mnie może trochę mniej zielone bo nie miałam agrestowych galaretek i dodała...
Odsłon: 141