Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dosyć wierna podróbka innych, znanych sklepowych (pozwólcie, ze bez reklamy), które tak mi zasmakowały, że postanowiłam je przygotować w domu po pobieżnym wgłębieniu się w skład. W oryginale lukrowane – u mnie między innymi z powodu lenistwa, niekoniecznie ;) Plusy – mało tłuste a co za tym idzie mało kruche, a po prostu miękkie, pod warunkiem, że nie zostaną przepieczone. W gruncie rzeczy proste w przygotowaniu. Z przepisu otrzymujemy względnie małą porcję. Polecam od razu podwoić! A jeszcze przed świętami na blogu pojawi się zestawienie najlepszych przepisów, bądźcie czujni.
W dużym rondelku topimy 3 łyżki cukru do jego karmelizacji, dodajemy stopniowo wodę i resztę cukru, na końcu olej. Przesiewamy 150 g maki z kakao, przyprawą i dodajemy do ciepłej jeszcze masy (ale już nie gotujemy, raczej zaparzamy jak ciasto na ptysie), gdy ciasto przestygnie, dodajemy jajko i dosypujemy resztę mąki wraz z amoniakiem – wyrabiamy jak ciasto na pierogi. Wałkujemy na podsypanym mąką blacie. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją termoobiegu, nie dłużej niż 10 minut, po tym czasie ciastka robią się suche. po upieczeniu możemy śmiało lukrować.
wspaniale miekkie pierniczki. Dlugo szukalam takiego przepisu, Przepis wysz...
Odsłon: 55246
Pyszne, korzenne pierniczki zrobione z połowy ciasta na piernik staropolski....
Odsłon: 8803
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 38
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 143
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 225
Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubat...
Odsłon: 174
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 38
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 143
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 225
Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubat...
Odsłon: 174
Składniki
W dużym rondelku topimy 3 łyżki cukru do jego karmelizacji, dodajemy stopniowo wodę i resztę cukru, na końcu olej. Przesiewamy 150 g maki z kakao, przyprawą i dodajemy do ciepłej jeszcze masy (ale już nie gotujemy, raczej zaparzamy jak ciasto na ptysie), gdy ciasto przestygnie, dodajemy jajko i dosypujemy resztę mąki wraz z amoniakiem – wyrabiamy jak ciasto na pierogi. Wałkujemy na podsypanym mąką blacie. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją termoobiegu, nie dłużej niż 10 minut, po tym czasie ciastka robią się suche. po upieczeniu możemy śmiało lukrować.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z nutką jagodową
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Ciasto z nutką jagodową
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 225
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 1523