Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe i proste w przygotowaniu a przygotowując je z wnukami to juz sama przyjemność i radość. Są mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam
foremki do wycinania, miska, wałek, garnuszek lub kubek na lukier, widelec, blaszka, papier do pieczenia,
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 371
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 54
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 112
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 160
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17157
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 371
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 54
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 112
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 160
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17157
Składniki
Lukier - Do zimnego białka dodawać stopniowo cukier puder, cały czas ucierając do momentu aż lukier nabierze konsystencję jaką chcemy otrzymać. Można dodać soku z cytryny. Do garnka włożyć miód, kakao, cukier, masło oraz przyprawę do piernika. Mieszając zagotować , a następnie wystudzić. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki. Wyrobić zagniatając ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu podzielić na części , wałkować na placek i foremkami wykrawać pierniczki. Wykrojone pierniczki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić i można dekorować . Smacznego Rada; Pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku z dodatkiem skórki z jabłek , zachowują świeżość i szybko miękną.
Pierniczki gotowe do podania.