Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe i proste w przygotowaniu a przygotowując je z wnukami to juz sama przyjemność i radość. Są mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam
foremki do wycinania, miska, wałek, garnuszek lub kubek na lukier, widelec, blaszka, papier do pieczenia,
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30995
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3673
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5263
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30995
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3673
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5263
Składniki
Lukier - Do zimnego białka dodawać stopniowo cukier puder, cały czas ucierając do momentu aż lukier nabierze konsystencję jaką chcemy otrzymać. Można dodać soku z cytryny. Do garnka włożyć miód, kakao, cukier, masło oraz przyprawę do piernika. Mieszając zagotować , a następnie wystudzić. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki. Wyrobić zagniatając ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu podzielić na części , wałkować na placek i foremkami wykrawać pierniczki. Wykrojone pierniczki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić i można dekorować . Smacznego Rada; Pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku z dodatkiem skórki z jabłek , zachowują świeżość i szybko miękną.
Pierniczki gotowe do podania.