Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i miękkie pierniczki idealne na stół świąteczny lub choinkę. Zapach jaki unosi się podczas pieczenia to magia przypominająca o nadchodzących świętach.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12601
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1431
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13683
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5754
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12601
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1431
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13683
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5754
Składniki
Oba rodzaje mąki wymieszać i posiekać z masłem, dodać przesiany cukier puder i kakao. Miód włożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia( nie zagotować) ostudzić, wymieszać z przyprawami. (Do pierniczków można dodać 2 łyżki gotowej przyprawy do pierników.)
Do mąki dodać jajka, sodę wymieszaną ze śmietaną, płynny miód z przyprawami i zagnieść ciasto.
Rozwałkować na oprószonej mąką desce i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temp 180 stopni około 8-10 minut. Lukier: Białko miksować dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny. Zimne pierniczki polukrować i ozdobić.