Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i miękkie pierniczki idealne na stół świąteczny lub choinkę. Zapach jaki unosi się podczas pieczenia to magia przypominająca o nadchodzących świętach.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10278
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2906
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2009
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 767
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10278
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2906
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2009
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 767
Składniki
Oba rodzaje mąki wymieszać i posiekać z masłem, dodać przesiany cukier puder i kakao. Miód włożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia( nie zagotować) ostudzić, wymieszać z przyprawami. (Do pierniczków można dodać 2 łyżki gotowej przyprawy do pierników.)
Do mąki dodać jajka, sodę wymieszaną ze śmietaną, płynny miód z przyprawami i zagnieść ciasto.
Rozwałkować na oprószonej mąką desce i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temp 180 stopni około 8-10 minut. Lukier: Białko miksować dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny. Zimne pierniczki polukrować i ozdobić.