Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i miękkie pierniczki idealne na stół świąteczny lub choinkę. Zapach jaki unosi się podczas pieczenia to magia przypominająca o nadchodzących świętach.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 70
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13303
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2614
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3768
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 70
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13303
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2614
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3768
Składniki
Oba rodzaje mąki wymieszać i posiekać z masłem, dodać przesiany cukier puder i kakao. Miód włożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia( nie zagotować) ostudzić, wymieszać z przyprawami. (Do pierniczków można dodać 2 łyżki gotowej przyprawy do pierników.)
Do mąki dodać jajka, sodę wymieszaną ze śmietaną, płynny miód z przyprawami i zagnieść ciasto.
Rozwałkować na oprószonej mąką desce i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temp 180 stopni około 8-10 minut. Lukier: Białko miksować dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny. Zimne pierniczki polukrować i ozdobić.