Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i aromatyczne pierniczki korzenne, które słodko umilą nam świąteczny czas. Można je upiec w ostatniej chwili. Wystarczy tydzień, aby nabrały wspaniałego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości.
Łatwe, doskonałe jako dekoracja świątecznego stołu lub choinki chyba, że wcze...
Odsłon: 11115
Pierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, te aromatyczne,...
Odsłon: 1315
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 117
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 220
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 199
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2548
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 117
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 220
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 199
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2548
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Jogurt naturalny łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.
Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, kakao, szczyptę soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, kolejno żółtka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy do nich ostudzone masło z miodem i przyprawami. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas to odstawmy je na 24 godziny)*. * Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 - 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 9 - 10 minut*. * Jeżeli używamy bardzo małych foremek to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.
Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).
Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.
Przepisy Desery
Desery
Szybkie ciasto mieszane kakaowe z rabarbaremn i truskawką i kruszonką
Desery
Ciasto oszczędne
Desery
Bułeczki z malinami
Desery
Sernik z kaszą manną i truskawkami
Szybkie ciasto mieszane kakaowe z rabarbaremn i truskawką i kruszonką
Ciasto tzw. mieszane jest szybkie, łatwe i od razu wszystkie składniki ciasta...
Odsłon: 78
Ciasto oszczędne
Czemu ten deser to ciasto oszczędne? Bo do jego przygotowania możesz wykorzys...
Odsłon: 21879