Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i aromatyczne pierniczki korzenne, które słodko umilą nam świąteczny czas. Można je upiec w ostatniej chwili. Wystarczy tydzień, aby nabrały wspaniałego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości.
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27558
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 2385
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4312
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 510
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27558
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 2385
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4312
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 510
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Jogurt naturalny łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.
Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, kakao, szczyptę soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, kolejno żółtka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy do nich ostudzone masło z miodem i przyprawami. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas to odstawmy je na 24 godziny)*. * Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 - 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 9 - 10 minut*. * Jeżeli używamy bardzo małych foremek to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.
Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).
Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.