Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Początek grudnia to najlepszy czas, aby zrobić pierniczki dojrzewające. Tak właśnie przygotowywały je nasze babcie. Kiedy będą leżakować w puszce, zmiękną i staną się wyjątkowo delikatne. Do dekorowania koniecznie zaproście dzieci. W końcu pierniczki dojrzewające powinny nie tylko doskonale smakować, ale również wyjątkowo się prezentować. Jeśli przewleczecie przez nie nitkę, będziecie mogli powiesić je na choinkę.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8262
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2838
Polecam.
Odsłon: 1477
Polecam.
Odsłon: 436
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8262
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2838
Polecam.
Odsłon: 1477
Polecam.
Odsłon: 436
Składniki
Miód podgrzej i odstaw. Jajka ubij z cukrem i stopniowo dodawaj olej. Na koniec dodaj miód i lekko zmiksuj. Do miski wsyp mąkę, sól, kakao, sodę i przyprawę. Wymieszaj.
Dodaj masę jajeczną i znów wymieszaj. Zagnieć ciasto, musi być elastyczne. W razie potrzeby dodaj mąki. Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią i odstaw na tydzień w chłodne miejsce (może być do lodówki).
Po tygodniu wałkuj ciasto po kawałkach i wykrawaj ciasteczka. Każdą blachę piecz ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Ostudź, udekoruj i przechowuj w puszce przez minimum tydzień, aby zmiękły.