Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć! Pokażę Wam dzisiaj, jak zrobić piękne i niezwykle dekoracyjne pierniczki z witrażykami. Oprócz tego, że są one przepyszne, to pięknie również zdobią świąteczny stół. Można je również powiesić na choince.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3211
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 589
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3699
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 267
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 440
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3211
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 589
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3699
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 267
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 440
Składniki
Masło kroję w kostkę i wrzucam do rondelka. Dodaję miód i przyprawę do piernika. Stawiam na mały gaz i podgrzewam do momentu aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Do miski przesiewam mąkę z sodą oraz cukier puder. Mieszam wszystko trzepaczką. Wlewam zawartość rondelka oraz wbijam jajko. Ciasto wyrabiam hakiem robota, a gotowe zawijam w torebkę foliową i wkładam na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto dzielę na kilka części i każdą kolejno rozwałkowuję cienko na oprószonym mąką blacie. Wycinam kształty – u mnie będą to same gwiazdki, a w środku wycinam otwór. Otworek na landrynkę może być okrągły, ja znów wykorzystam foremkę w kształcie gwiazdki, tylko mniejszą.
Ciasteczka przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W otworek po środku kładę porcję potłuczonych landrynek – zawinęłam je w szmatkę i obtłukłam tłuczkiem do kotletów. Piekę około 10 minut w 160 stopniach. Dopiero przestudzone zdejmuję z papieru do pieczenia – wtedy witrażyki łatwo się odkleją. Smacznego!!!