Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki z witrażykami

Pierniczki z witrażykami

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 21907

Dodano:

Odsłon: 3213

Cześć! Pokażę Wam dzisiaj, jak zrobić piękne i niezwykle dekoracyjne pierniczki z witrażykami. Oprócz tego, że są one przepyszne, to pięknie również zdobią świąteczny stół. Można je również powiesić na choince.

Składniki

  • 1 garść kolorowych landrynek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125g masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierniczki z witrażykami

Przygotowanie

  1. Masło kroję w kostkę i wrzucam do rondelka. Dodaję miód i przyprawę do piernika. Stawiam na mały gaz i podgrzewam do momentu aż wszystkie składniki ładnie się połączą.

  2. Do miski przesiewam mąkę z sodą oraz cukier puder. Mieszam wszystko trzepaczką. Wlewam zawartość rondelka oraz wbijam jajko. Ciasto wyrabiam hakiem robota, a gotowe zawijam w torebkę foliową i wkładam na godzinę do lodówki.

  3. Po tym czasie ciasto dzielę na kilka części i każdą kolejno rozwałkowuję cienko na oprószonym mąką blacie. Wycinam kształty – u mnie będą to same gwiazdki, a w środku wycinam otwór. Otworek na landrynkę może być okrągły, ja znów wykorzystam foremkę w kształcie gwiazdki, tylko mniejszą.

  4. Ciasteczka przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W otworek po środku kładę porcję potłuczonych landrynek – zawinęłam je w szmatkę i obtłukłam tłuczkiem do kotletów. Piekę około 10 minut w 160 stopniach. Dopiero przestudzone zdejmuję z papieru do pieczenia – wtedy witrażyki łatwo się odkleją.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń