Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki z ciasta z dodatkiem ziemniaków są wyjątkowo miękkie i puszyste. Zrobienie ich jest bardzo proste, więc można urządzić sobie świąteczne pieczenie z dziećmi! Przepis dostałam od koleżanki z pracy, a to najlepsze źródło sprawdzonych receptur kulinarnych ;)
Pozostajemy w klimacie świątecznym. Dziś proponuję Wam pierniczki, które - je...
Odsłon: 8135
Witam serdecznie, propozycja na pyszne i mięciutkie pierniczki, które nie mus...
Odsłon: 13872
Dzisiaj zapraszam na mięciutkie, puszyste pierniczki oblane polewą czekoladow...
Odsłon: 23382
Składniki
Masło, miód, cukier i kakao podgrzewamy, aż się rozpuszczą i połączą. Po ostudzeniu dodajemy do nich jajko, żółtko zmielone ziemniaki i wszystkie składniki sypkie: mąkę, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Ciasto mieszamy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy dość cienko, lekko podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie układamy bardzo blisko siebie, bo ciasteczka sporo wyrastają. Z tej porcji wyszło mi 5 blaszek małych pierniczków. Pieczemy w 160 stopniach przez 6-8 minut (w zależności od grubości). Po ostudzeniu pierniczki dekorujemy zgodnie z naszą inwencją. Ja użyłam lukru i cukrowych ozdób świątecznych. Pierniczki można przechowywać w zamkniętym pojemniku - długi czas pozostaną miękkie.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto czekoladowe na bazie ciemnego piwa
Desery
Placek biszkoptowy Łakomczuch
Desery
Ruski skubaniec
Desery
Placek z masą krówkową
Ciasto czekoladowe na bazie ciemnego piwa
Dzisiaj zapraszam na nietypowe, przepyszne ciasto czekoladowe na bazie ciemne...
Odsłon: 174
Placek biszkoptowy Łakomczuch
Ten placek biszkoptowy Łakomczuch to bardzo proste w wykonaniu ciasto, które...
Odsłon: 62905