Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki ziemniaczane na opłatku

Pierniczki ziemniaczane na opłatku

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3218

Dodano:

Odsłon: 832

Jest to przepis hybrydowy powstały z połączenia pierniczków Elizy oraz tradycyjnego piernika ziemniaczanego, którym raczy się nasza rodzina co roku. Dodałam również smalec – dawniej bardzo często wykorzystywany, teraz zapomniany i kontrowersyjny. Pierniczki rosną lekko przy pieczeniu i są wilgotne, dobre do zjedzenia zaraz po upieczeniu

Składniki

  • Pierniczki:
  • 250 g gorących ugotowanych ziemniaków
  • 40 g smalcu
  • 60 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 120 g posiekanych orzechów (włoskie, laskowe)
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • + okrągłe opłatki
  • Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka ekstraktu migdałowego
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do nich pokrojony w kawałeczki smalec oraz masło – powinno bez problemu się rozpuścić. Wtedy dodajemy tłuszcz, kakao, przyprawę i jajko – miksujemy chwilę. Dorzucamy do środka orzechy, drobno posiekaną skórkę i rodzynki (jeżeli są duże, warto je posiekać) oraz miód. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do całości, a następnie wyrabiamy lub mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie uzyska konsystencję idealną do formowania kuleczek. Na blaszce wyłożonej papierem układamy opłatki. W dłoniach formujemy kulki nie większe od orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy układając je na opłatku. W czasie pieczenia ciasto tylko lekko urośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kwadrans.

  2. Cukier przesiewamy przez drobne sitko, dodajemy ekstrakt i dokładnie mieszamy. Płynnym lukrem oblewamy wystudzone pierniczki i odstawiamy do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń