Do góry

Desery Przepis na:

Piernik

Piernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 547 Ocena: 7593

Dodano:

Odsłon: 6634

Zawsze nazywam go ''Super'' gdyż na prawdę taki jest. Pod względem smakowym i łatwością przygotowania. Piernik jest wilgotny, pachnący i odpowiednio słodki. Im starszy, tym lepszy. Jednak nie do przesady z tym ''starszy''. Nigdy nie poleży po upieczeniu zbyt długo. Pierniki mają to do siebie, że odpowiednio przechowywane, zachowują smak i świeżość nawet przez dwa tygodnie.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 150 g. masła
  • 1 szklanka wody
  • 60 g. przyprawy do piernika
  • 850 g. mąki pszennej
  • 2 kopiate łyżeczki sody
  • 3 duże łyżki miodu
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 5 jaj
  • rodzynki ilość w/g uznania a do dekoracji migdały, śliwki suszone i co tylko chcesz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Piernik

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i miodem. Dodać pozostałe składniki, czyli przyprawę do piernika, mleko, wodę, przesianą mąkę ze sodą i kakao. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem. Na końcu wsypać wypłukane i odsączone rodzynki.

    Piec w 170* - 60 minut. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Po upływie godziny można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka czy jest już upieczone.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń