Desery Przepis na:
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
W misce przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao.
W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem. Cukier dodajemy partiami i po każdym dodaniu chwilę miksujemy.
Kolejno dodajemy partiami mleko, na przemian z przesianą mąką. Dodajemy wolnym strumieniem olej oraz miód. Na koniec dodajemy powidła, krótko miksujemy.
Całość przelewamy do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 1h lub do tzw. suchego patyczka. Gotowy oblać polewą czekoladową. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 03 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
Cudo !Ja nie piekę niestety ciast , bo nie potrafię.
Ale za to mięsa to już mi wychudzą całkiem nieźle. Czy mogę Pani zadać zagadkę, do jakiego mięsa używam piernika? :-)
3 Kto głosował? | Odpowiedz