Do góry

Desery Przepis na:

Piernik błyskawiczny

Piernik błyskawiczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 13975

Dodano:

Odsłon: 6534

Piernik błyskawiczny

Składniki

  • Mąka tortowa 2 szklanki
  • Mleko szklanka
  • Powidła śliwkowe 1/2 szklanki
  • Cukier szklanka
  • Olej 1/2 szklanki
  • Miód 2 łyżki
  • Kakao 2 łyżki
  • Jajko 2
  • Przyprawa do piernika pełna łyżka
  • Proszek do pieczenia łyżeczka
  • Soda oczyszczona łyżeczka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernik błyskawiczny

Przygotowanie

  1. W misce przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao.


    W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem. Cukier dodajemy partiami i po każdym dodaniu chwilę miksujemy.


    Kolejno dodajemy partiami mleko, na przemian z przesianą mąką. Dodajemy wolnym strumieniem olej oraz miód. Na koniec dodajemy powidła, krótko miksujemy.


    Całość przelewamy do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


    Piernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 1h lub do tzw. suchego patyczka. Gotowy oblać polewą czekoladową. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 03 grudnia 2020 Cudo !
Ja nie piekę niestety ciast , bo nie potrafię.
Ale za to mięsa to już mi wychudzą całkiem nieźle. Czy mogę Pani zadać zagadkę, do jakiego mięsa używam piernika? :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń