Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie wilgotny, puszysty w środku, pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik na święta Bożego Narodzenia. Podany w takiej formie z pewnością zachwyci wszystkich gości o domowników. Po upieczeniu wystarczy wyrównać górną warstwę piernika, polać ciasto gęstym lukrem i udekorować pierniczkami.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1704
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2243
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 48
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 132
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1345
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1704
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2243
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 48
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 132
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1345
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puch.
Margarynę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy cukier i miód. Całość mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Do przestudzonej masy dodajemy jogurt naturalny i żółtka. Składniki miksujemy. Następnie do ciasta dodajemy partiami suche składniki. Całość mieszamy. Na koniec przy użyciu szpatułki dodajemy ubitą pianę z białek. Ponownie mieszamy ciasto i przelewamy do tortownicy (o średnicy 24-26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
Bożonarodzeniowy piernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę (do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Jajko sparzamy wrzątkiem przez około 3 sekundy. Białko wbijamy do miski. Dodajemy cukier puder. Składniki mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Gotowym lukrem polewamy przestudzony piernik. Na koniec ciasto dekorujemy pierniczkami. Smacznego!