Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten gości w mojej rodzinie od pokoleń ;) Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego piernika. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu, choć czasochłonny. Bardzo długo pozostaje świeży, przechowywany w zimnym miejscu może stać nawet miesiąc, a z każdym dniem jest lepszy.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2144
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 910
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2144
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 910
Składniki
Masło, miód, cukier mieszając roztopić, aż do zagotowania. Po całkowitym ostudzeniu wbić jajka i mieszając dodawać mąki, sody i mleka. Na końcu dodać przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać w glinianym garnku. Zakryć ściereczką i odstawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie ciasto umieścić w dwóch szerszych keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 40-50 min w 170 stopniach.
Piernik po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół, posmarować powidłem i złożyć.
Piernik po upieczeniu jest stosunkowo twardy, jednak szybko nawilga od powidła, dodatkowo można owinąć go ściereczką czy folią spożywczą i odstawić na kilka dni.
Piernika można polać polewą czekoladową lub lukrem.
Zamiast powidła ciasto przełożyć można masą budyniową.