Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten gości w mojej rodzinie od pokoleń ;) Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego piernika. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu, choć czasochłonny. Bardzo długo pozostaje świeży, przechowywany w zimnym miejscu może stać nawet miesiąc, a z każdym dniem jest lepszy.
Polecam.
Odsłon: 67
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 89
Przepis na bardzo delikatne naleśniki z dodatkiem jabłka i twarożku. Są troch...
Odsłon: 79
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 49
Polecam.
Odsłon: 67
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 89
Przepis na bardzo delikatne naleśniki z dodatkiem jabłka i twarożku. Są troch...
Odsłon: 79
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 49
Składniki
Masło, miód, cukier mieszając roztopić, aż do zagotowania. Po całkowitym ostudzeniu wbić jajka i mieszając dodawać mąki, sody i mleka. Na końcu dodać przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać w glinianym garnku. Zakryć ściereczką i odstawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie ciasto umieścić w dwóch szerszych keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 40-50 min w 170 stopniach.
Piernik po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół, posmarować powidłem i złożyć.
Piernik po upieczeniu jest stosunkowo twardy, jednak szybko nawilga od powidła, dodatkowo można owinąć go ściereczką czy folią spożywczą i odstawić na kilka dni.
Piernika można polać polewą czekoladową lub lukrem.
Zamiast powidła ciasto przełożyć można masą budyniową.