Do góry

Desery Przepis na:

Piernik Eli

Piernik Eli

Autor:

Przepisów i artykułów: 408 Ocena: 5300

Dodano:

Odsłon: 804

Piernik jest puszysty, smaczny i zawsze się udaje. Piekę go nie tylko na Boże Narodzenie. Cała rodzina za nim przepada.

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1/2 szk. posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 mały jogurt naturalny "Danon" 165 g
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernik Eli

Przygotowanie

  1. Najpierw 1/2 kostki masła, 2 łyżeczki kakao, cukier, miód, przyprawę do piernika rozpuścić w rondlu i poczekać aż wystygnie.

  2. Następnie dodać jogurt, sodę, żółtka, mąkę i całość ubić robotem. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać łyżką.

  3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary blaszki 24x24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C 45-50 min.

  4. Po wystudzeniu polać polewą z 1/2 kostki masła, 2 łyżeczek kakao i 2 łyżek cukru pudru. Wierzch obsypać orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń