Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik a w zasadzie ciasto piernikowe na wzór babki gotowanej, gotowane a nie pieczone, oblane czekoladą.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3824
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 258
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 285
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3824
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 258
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 285
Składniki
Składniki na piernik powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło umieściłam w misce miksera i ucierałam je kilka minut na najwyższych obrotach, aż masło nabrało puszystości i zbielało. Następnie nadal ucierając, dodawałam do masła po jednym jajku i miksowałam do połączenia. W tym momencie masa wyglądała na zważoną, ale tak ma być. Mąkę tortową wymieszałam w oddzielnej misce z proszkiem do pieczenia, budyniami, przyprawą do piernika i kakao i taką mieszankę powoli wsypywałam ją do utartych jajek z masłem i miksowałam na małych obrotach do połączenia składników. Prostokątną formę keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Przełożyłam do niej ciasto. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Od momentu zagotowania się wody, gotowałam ciasto 1,5 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu ciasto od razu wyjęłam z garnka i zdjęłam folię. Ciasto pozostawiłam do wystygnięcia w formie, a następnie wyłożyłam je na talerz. Gdy ciasto wystygło, przygotowałam polewę. Smietanę podgrzałam i dodałam do niej połamane na kawałki obydwa rodzaje czekolady. Odstawiłam na chwilę, a następnie wymieszałam do rozpuszczenia czekolady. Czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Ciasto schłodziłam w lodówce.