Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5617
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1102
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12208
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5161
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5617
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1102
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12208
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5161
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Składniki
Do miski przekładamy jajka i ubijamy je z cukrem na białą puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy, Przestudzoną herbatę, miód oraz olej. Wsypujemy mąkę wymieszaną
z sodą oraz przyprawę do piernika. Miksujemy do połączenia się składników. Masa wychodzi dość rzadka.
Zmiksowane ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część upiec na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Każdy blat ciasta odstawić do przestudzenia.
500 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko 250 ml wymieszać z kaszą manną. Na gotujące się mleko wlewamy rozmieszaną kaszę i całość gotujemy ok. 5 minut. Masę często mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Po tym czasie odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po łyżce przestudzonej manny. Miksujemy do połączenia się składników. Masło i kasza powinny być w podobnej temperaturze.
Do blaszki wkładamy pierwszy blat ciasta, smarujemy go powidłami lub dżemem i wykładamy połowę przygotowanego kremu. Wykładamy drugi blat ciasta i ponownie smarujemy, powidłami lub dżemem i pozostałym kremem. Przykrywamy ostanim blatem ciasta.
W garnuszku podgrzać mocno śmietankę, nie zagotowywać, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Polać po cieście i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Ciasto długo zachowuje świeżość. Smacznego!