Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5384
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29722
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 226
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19374
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1025
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5384
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29722
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 226
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19374
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1025
Składniki
Do miski przekładamy jajka i ubijamy je z cukrem na białą puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy, Przestudzoną herbatę, miód oraz olej. Wsypujemy mąkę wymieszaną
z sodą oraz przyprawę do piernika. Miksujemy do połączenia się składników. Masa wychodzi dość rzadka.
Zmiksowane ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część upiec na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Każdy blat ciasta odstawić do przestudzenia.
500 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko 250 ml wymieszać z kaszą manną. Na gotujące się mleko wlewamy rozmieszaną kaszę i całość gotujemy ok. 5 minut. Masę często mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Po tym czasie odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po łyżce przestudzonej manny. Miksujemy do połączenia się składników. Masło i kasza powinny być w podobnej temperaturze.
Do blaszki wkładamy pierwszy blat ciasta, smarujemy go powidłami lub dżemem i wykładamy połowę przygotowanego kremu. Wykładamy drugi blat ciasta i ponownie smarujemy, powidłami lub dżemem i pozostałym kremem. Przykrywamy ostanim blatem ciasta.
W garnuszku podgrzać mocno śmietankę, nie zagotowywać, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Polać po cieście i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Ciasto długo zachowuje świeżość. Smacznego!