Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 4363
Dodano: 08.12.2010
Odsłon: 39248
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Żółtka, cukier, smalec, masło, utrzeć dodać roztopiony miód sztuczny ( letni) ucierać, dodać śmietanę, przyprawę do piernika , sodę i dalej ucierać, na koniec dodać mąkę i ubite białka na sztywno i kakao. Delikatnie wymieszać, wlać do dużej formy, piec. Po upieczeniu przekroić na pół.
Pomarańcze obrać, zetrzeć na grubym tarku, jabłka obrać , zetrzeć też na grubym tarku, do garnka wlać wodę i cukier i zagotować wsypując starte owoce , dodać rodzynki i galaretki, chwilę gotować , wystudzić , jak masa zacznie gęstnieć dać na jedną część piernika i przełożyć go drugą. Czekoladę rozpuścić z mlekiem , polać po pierniku, następnie rozpuścić lukier i ozdobić ciasto.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 09 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
przepis na czasie, a wygląda zachęcająco, zresztą jak i pozostałe Twoje potrawy!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Pyreczka 08 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Mmmmm ale pysznie wygląda,upiekę na świeta.1 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 08 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
irmo robię często to nadzienie pomarańcze da się zetrzeć najlepsze są duże pomarańcze ....1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 08 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy przepis na piernik, a szczególnie na masę pomarańczową. Zastanawiam się tylko, czy pomarańczę da się zetrzeć na tarce,?1 Kto głosował? | Odpowiedz

dalijka 08 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawe nadzienie;)1 Kto głosował? | Odpowiedz