Do góry

Desery Przepis na:

Piernik kwiatek

Piernik kwiatek

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 699

Dodano:

Odsłon: 1190

Piernik przełożony masą z kaszy manny.

Składniki

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki sody
  • pół kostki masła
  • masa:
  • litr mleka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • kostka masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • polewa:
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernik kwiatek

Przygotowanie

  1. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i masłem. Następnie dodajemy miód, sodę oraz mąkę i miksujemy na największych obrotach do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części. Foremkę (ok. 12 x 30) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy jedną część ciasta i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Z resztą ciasta robimy to samo.

  2. Krem: Mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę i gotujemy ok. 5 minut. Kaszę odstawiamy do wystygnięcia.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce kaszy manny.
    Gdy blaty ciasta przestygną, kroimy je wzdłuż i przekładamy kremem.
    Ciasto zawijamy w celofan i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 dni.

  3. Polewa: W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier puder, kakao oraz łyżkę wody i mieszamy do zgęstnienia.
    Ciasto dekorujemy polewą kakaową.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 grudnia 2017 Że tak zapytam: A dlaczego ten przepis w konkursie nie startuje, hmmm? ;)

Ode mnie mam dwa plusy, bo babcia podobny robiła, więc znam ten smak doskonale :D
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń