Do góry

Desery Przepis na:

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 448 Ocena: 6498

Dodano:

Odsłon: 1355

Proponuję mniej kaloryczną wersję piernika. Dodatek marchewki nie jest wyczuwalny. Ciasto jest mięciutkie i pyszne, a do tego łatwe w przygotowaniu. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej ( 1 szkl.=250 ml)
  • 1 szklanka startej marchewki
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 5-6 łyżek mleka
  • 1-2 łyżki posypki czekoladowej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernik marchewkowy

Przygotowanie

  1. Dwie keksówki o wymiarach 20x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło, miód, przyprawę do piernika i kakao rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Wystudzić. Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem do białości. Następnie przesiać do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Delikatnie ją wmieszać. Następnie dodać marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach. Wlać wystudzone masło wraz z pozostałymi składnikami. Znów całość delikatnie wymieszać. Przelać masę równo do dwóch keksówek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-55 minut. Sprawdzić patyczkiem czy piernik się upiekł.
    Po całkowitym wystudzeniu polać polewą. Aby ją uzyskać połamać czekoladę. Włożyć do garnuszka z mlekiem i mieszając poczekać aż się rozpuści na małym gazie. Na koniec piernik obsypać posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń