Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W te święta zaskocz swoich bliskich niebanalną wersją piernika! Ciasto to będzie smakować wyśmienicie, jeśli do jego przygotowania użyjesz kefiru. Poznaj przepis na błyskawiczny piernik na kefirze!
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1397
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 423
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1397
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 423
Składniki
Zanim rozpoczniesz przygotowanie ciasta sprawdź, czy masz w domu wszystkie potrzebne przyprawy. Jeśli brakuje Ci którejś, to możesz je zastąpić 2 łyżkami kakao oraz 2 łyżkami przyprawy do piernika. My polecamy jednak użyć przypraw z przepisu powyżej — dzięki temu piernik będzie bardzo aromatyczny.
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza (grzanie góra/dół).
Do miski włóż wszystkie składniki. Całość miksuj przez około 3-5 minut aż do uzyskania gładkiej masy.
Formę do pieczenia (np. o wymiarach 28 × 25 cm lub 27 × 27 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę na piernik, a następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piernik na kefirze piecz około 30-40 minut (poziom wypieczenia sprawdzaj patyczkiem — gdy po wbiciu długiej wykałaczki ciasto nie przyklei się do niej, oznacza to, że jest gotowe).
Upieczony i przestudzony piernik możesz ozdobić polewą czekoladową i kandyzowaną skórką z pomarańczy.