Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na najprostszy i najsmaczniejszy piernik. Nie sposób powstrzymać się i zaczekać, aż polewa zastygnie (na zdjęciach widać jak polewa spływa...) i pochłania się ciasto nawet nie wiedząc kiedy. Jest mięciutkie, delikatne i wilgotne, nawet na drugi dzień, ale raczej trudno się o tym przekonać, bo ono znika nim polewa stężeje. Polecam serdecznie :-)
mikser, blacha o wymiarach 21cm x 26cm mierząc od spodu
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3496
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 341
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1704
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3496
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 341
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1704
Składniki
1. W rondelku umieszczamy 125 g masła, 1 szklankę cukru, pół szklanki musu jabłkowego i przyprawę do piernika. Podgrzewamy wszystko, aż cukier się rozpuści a składniki połączą, następnie odstawiamy do wystudzenia. 2. Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo 2 jajka i miksujemy. 3. Następnie wsypujemy stopniowo półtorej szklanki mąki pszennej zmieszanej z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej i miksujemy. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół przez ok. 40 minut. 6. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. 7. Przygotowujemy polewę: w rondelku umieszczamy 80 g masła, 4 łyżki cukru, 1 łyżkę kakao i wszystko podgrzewamy. Może być potrzebna odrobina mleka. Polewa ma być gęsta. 8. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy na ciasto i czekamy aż zastygnie (co raczej jest niemożliwe :-) Ciasto jest miękkie, delikatne, wilgotne, przepyszne, serdecznie polecam :-)