Do góry

Desery Przepis na:

Piernik przekładany kremem

Piernik przekładany kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3742

Dodano:

Odsłon: 8055

Pyszny torcik w sam raz na Nowy Rok

Składniki

  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • cukier - 1,5 szklanki
  • jajka - 3 sztuki
  • miód - 3 łyżki
  • masło - 12,5 dag
  • soda oczyszczona - 3 łyżeczki
  • kakao - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • mleko - 1 litr
  • kasza manna - 0,5 szklanki
  • masło - 25 dag
  • cukier puder - 1,5 szklanki
  • wanilia - 1 laska
  • gorzka czekolada - 100g
  • masło - 50g
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno jajka, przyprawę do piernika (użyliśmy gotowej z Prymatu), kakao, miód, sodę i przesianą mąkę ciągle wszystko mieszając na wolnych obrotach.

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celcjusza bez termoobiegu. Uzyskane klejące się ciasto dzielimy na 3 części. Blachę prostokątną 38cmx11cm (dno) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy w niej z pomocą łopatki pierwszą część ciasta. Pieczemy każdy placek po 18 minut. Gdy piernikowe ciasta przestygną przecinamy je jeszcze na pół z pomocą ostrego noża lub gilotyny. W ten sposób uzyskamy 6 kawałków piernikowego ciasta.

  2. Krem:

    Czas przygotować krem, którym je poprzekładamy. Gotujemy na wolnym ogniu mleko, które należy przyprawić wyciągniętymi z pomocą noża ziarenkami wanilii i pozostałą po nich laską. Dodajemy do gotującego się mleka kaszę manną, a gdy się zagęści dorzucamy do garnka cukier puder. Całość należy dobrze wymieszać. Ściągamy z ognia garnek, usuwamy z niego laskę wanilii i czekamy aż się waniliowa kasza na mleku ostudzi zupełnie. Gdy to się stanie ucieramy masło i dodajemy do niego wystudzoną mleczną masę. Miksujemy całość na gładko.

  3. Na sporym kawałku folii spożywczej układamy placek piernikowy i smarujemy go masą mleczną. Nakładamy kolejny placek, znów smarujemy masą i tak aż nam się skończą placki i masa. Zawijamy szczelnie przygotowany piernik w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na dwa dni. Po tym czasie możemy przygotować polewę czekoladowo-maślaną. Idealnie pasuje do dekoracji piernika przekładanego mlecznym kremem.

  4. Polewa:

    W miseczce nad gorącą wodą rozpuszczamy 100 gram czekolady gorzkiej. Do płynnej czekolady dodajemy masło i mieszamy ją dokładnie. Tak przygotowaną polewą smarujemy cały oswobodzony z folii piernik łącznie z bokami. Dekorujemy wierzch wiórkami kokosowymi, cukierkową posypką lub na przykład prażonymi płatkami migdałowymi. Odkładamy gotowy piernik do lodówki na dzień lub dwa.

  5. Więcej świątecznych i nie tylko ciast w linku pod wpisem. Zapraszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń