Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik przekładany powidłami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3598
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3598
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawaj po jednym żółtku i porcji miodu. Mąkę przesiej z kakao, sodą oraz przyprawą do piernika. Porcjami wsypuj do ucieranej masy.
Dołóż śmietanę i orzechy. Dokładnie wymieszaj ciasto łyżką. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem.
Formę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 165 st. Piecz przez 50–60 minut.
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na 2 równe placki. Powidła śliwkowe podgrzej na bardzo małym płomieniu, wymieszaj z rumem (ew. czystą wódką lub innym mocnym aromatycznym alkoholem) i przełóż placki.
Piernik obciąż deseczką, odstaw na 2–3 dni. Tuż przed podaniem ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem, ale będzie bardziej wykwintnie, gdy posmarujesz piernik polewą czekoladową i wierzch ciasta posypiesz posiekanymi orzechami albo migdałami.Źródło: Tina