Do góry

Desery Przepis na:

Piernik przełożony powidłami

Piernik przełożony powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 79

Dodano:

Odsłon: 775

Pyszne i proste ciasto w sam raz do popołudniowej kawki

Składniki

  • mąka - 1 i 3/4 szklanki
  • cukier - 0,5 szklanki
  • płynny miód - 200 g
  • masło - 125 g
  • jajka - 3 szt
  • śmietana 18 % - 3 czubate łyżki
  • przyprawa do piernika
  • soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • powidła sliwkowe - 1 słoiczek
  • gorzka czekolada - 100 g
  • masło do polewy - 50 g
  • mleko - 3 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernik przełożony powidłami

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po 1 żółtku, ucierać. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Dodać śmietanę.

    Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość wyłożyć do formy.

    Piec około 1 godzinę w temperaturze 165 stopni, do tzw. suchego patyczka.

    Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół, posmarować powidłami i przykryć druga połową.

    Z czekolady, masła i mleka zagotować polewę.

    Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń