Do góry

Desery Przepis na:

piernik "Trzech króli"

piernik Trzech króli

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2155

Dodano:

Odsłon: 299

wszelkie próby odchudzania miodownika zaowocowały prostym przepisem na piernik - uwaga, ma mniej kalorii niż miodownik, praktycznie już miodownikiem nie jest, ale to jednak ciasto :) wcześniej na święta był miodownik, a na Trzech Króli juz tylko piernik z jakąś konfiturą, teraz jedno pieczenie, jedno ciasto, dłużej przechowywane :)

Składniki

  • Jajo kurze - 5 szt
  • Cukier trzcinowy - 3 łyżki
  • mąka orkiszowa z pełnego przemiału - 3 łyżki (czubate)
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • podlaska przyprawa do pierników (bez cukru) - 1 łyżka
  • masło miękkie lub klarowane do ciasta - 1/3 kostki, tj. ok 65g
  • polewa orzechowa:
  • orzechy włoskie - 100g
  • masło klarowane - 2 łyżki
  • miód (gryczany lub inny) - 2 łyżki
  • plus konfitura do przełożenia piernika - żurawina z pigwą lub inna kwaskowa
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jaja ubijam z cukrem, powoli dodaję masło.
    Zwalniam o jeden punkt obroty miksera i dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową, stopniowo po łyżce wciąż miksując.

  2. Wlewam do silikonowej foremki i piekę z termoobiegiem, żeby było szybciej 30 minut. Jeśli test suchego patyczka jest, ok, wyłączam piekarnik i zostawiam jeszcze na 5 minut.
    Posypałam orzechami, myśląc, że się zatopią, ale tak się nie stało, więc można pominąć ten krok.

  3. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika, lekko studzę, ale jeszcze ciepły kroję na pół i smaruję konfiturą.
    A przepis na tę wyjątkową konfiturę podaję na profilu o tutaj:
    https://smaker.pl/przepis-zurawina-z-pigwa-zimowe-witaminy-w-godzine,154496,domowapiwniczka.html

  4. Polewa miodowo-orzechowa:
    Rozpuszczam na patelni masło na wolnym ogniu (nie może się gotować ani dymić). Dodaję miód i mieszam.
    Orzechy dzielę na 2 części i rozdrabniam w moździerzu:
    1. na drobniusieńkie kawałki, na miazgę właściwie i dodaję do ciepłej masy, mieszam aż uzyskam jednolitą (mniej więcej) konsystencję
    2. na drobne, ale widoczne kawałki i również dodaję, już do jednolitej masy orzechowej.
    Mieszam wszystko razem, polewam jeszcze ciepłe ciasto.

  5. Całość studzę i przechowuję w lodówce. Piernik ma to do siebie, że na drugi, trzeci dzień smakuje jeszcze lepiej :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 grudnia 2017 Chyba już czas, by go robić, bo do Trzech Króli rzut kamieniem ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń