Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mamy dla was przepis na tradycyjny staropolski piernik dojrzewający. Pracę z piernikiem zaczynamy około miesiąc przed świętami, kiedy to wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w chłodnym miejscu. A dopiero potem możemy zabrać się za pieczenie piernika. Smacznego
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44783
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44783
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Składniki
Masło, miód i cukier umieszczamy w garnku, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników Pozostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej W zimnym mleku rozpuszczamy sodę oczyszczoną. Wlewamy ją do ostudzonej mieszanki masła miodu i cukru, całość mieszamy Następnie wbijamy jajka i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę, sól oraz przyprawę do piernika Gotowe ciasto ponownie miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej masy Ciasto przekładamy do szklanej miski, przykrywamy folią spożywczą (w folii można zrobić kilka dziurek) Ciasto pozostawiamy w lodówce na 4-5 tygodni
Po 4-5 tygodniach wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 równe części po około 800 gramów Każdą porcję rozwałkować na papierze do pieczenia na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm (30×30 duża blacha), podsypując mąką Każdą porcje pieczemy po kolei w piekarniku (środkowy poziom, bez termoobiegu) 170 st. przez 20 minut Upieczone blaty pozostawiamy do wystudzenia Platy przekładamy powidłami, odkrajany nożem wystające boki, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 2 dni w lodówce
Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na 3 równe bloki W garnku rozpuszczamy czekoladę razem z masłem, następnie smarujemy pierniki Na koniec posypujemy płatkami migdałów