Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mamy dla was przepis na tradycyjny staropolski piernik dojrzewający. Pracę z piernikiem zaczynamy około miesiąc przed świętami, kiedy to wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w chłodnym miejscu. A dopiero potem możemy zabrać się za pieczenie piernika. Smacznego
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Masło, miód i cukier umieszczamy w garnku, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników Pozostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej W zimnym mleku rozpuszczamy sodę oczyszczoną. Wlewamy ją do ostudzonej mieszanki masła miodu i cukru, całość mieszamy Następnie wbijamy jajka i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę, sól oraz przyprawę do piernika Gotowe ciasto ponownie miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej masy Ciasto przekładamy do szklanej miski, przykrywamy folią spożywczą (w folii można zrobić kilka dziurek) Ciasto pozostawiamy w lodówce na 4-5 tygodni
Po 4-5 tygodniach wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 równe części po około 800 gramów Każdą porcję rozwałkować na papierze do pieczenia na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm (30×30 duża blacha), podsypując mąką Każdą porcje pieczemy po kolei w piekarniku (środkowy poziom, bez termoobiegu) 170 st. przez 20 minut Upieczone blaty pozostawiamy do wystudzenia Platy przekładamy powidłami, odkrajany nożem wystające boki, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 2 dni w lodówce
Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na 3 równe bloki W garnku rozpuszczamy czekoladę razem z masłem, następnie smarujemy pierniki Na koniec posypujemy płatkami migdałów