Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mamy dla was przepis na tradycyjny staropolski piernik dojrzewający. Pracę z piernikiem zaczynamy około miesiąc przed świętami, kiedy to wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w chłodnym miejscu. A dopiero potem możemy zabrać się za pieczenie piernika. Smacznego
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Masło, miód i cukier umieszczamy w garnku, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników Pozostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej W zimnym mleku rozpuszczamy sodę oczyszczoną. Wlewamy ją do ostudzonej mieszanki masła miodu i cukru, całość mieszamy Następnie wbijamy jajka i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę, sól oraz przyprawę do piernika Gotowe ciasto ponownie miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej masy Ciasto przekładamy do szklanej miski, przykrywamy folią spożywczą (w folii można zrobić kilka dziurek) Ciasto pozostawiamy w lodówce na 4-5 tygodni
Po 4-5 tygodniach wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 równe części po około 800 gramów Każdą porcję rozwałkować na papierze do pieczenia na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm (30×30 duża blacha), podsypując mąką Każdą porcje pieczemy po kolei w piekarniku (środkowy poziom, bez termoobiegu) 170 st. przez 20 minut Upieczone blaty pozostawiamy do wystudzenia Platy przekładamy powidłami, odkrajany nożem wystające boki, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 2 dni w lodówce
Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na 3 równe bloki W garnku rozpuszczamy czekoladę razem z masłem, następnie smarujemy pierniki Na koniec posypujemy płatkami migdałów