Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Dla miłośników miodowych ciast i nie tylko.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1412
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1412
Składniki
Mąkę żytnią uprażyć na suchej patelni. Często mieszać. Powinna nabrać ładnego, beżowego koloru. Nie można przypalić, bo będzie gorzka.
Miód zagrzać tzn najlepiej włożyć słoik do ciepłej wody i podgrzać. Powinien być płynny, lejący.
Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać naprzemiennie miód i mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
Dodać rum.
Śliwki namoczyć w ciełej wodzie.
Śliwki osączone na sicie i orzechy dodać do masy.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Może to być keksówka, albo jak u mnie foremka 20x30 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. Jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka, to przykryć folią aluminiową.
Piernik wystudzić w formie. Gotowe, można zajadać. Można też ciasto wcześniej ozdobić. Polać polewą czekoladową i posypać np cukierkami.
W rondelku rozpuścić masło z cukrem dodając wodę i kakao. Podgrzewać i mieszać, aż masa będzie lśniąca i gładka.
Piernik polać polewą czekoladową i ozdobić czekoladowymi gwiazdkami, białymi cukierkami w kształcie gwiazdek, bakaliami albo w inny sposób.
Smacznego.