Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie możesz się zdecydować czy na święta zrobić piernik czy też makowca? Teraz już nie musisz wybierać - zrób piernik z makiem, który z pewnością zadowoli wielbicieli obu tych ciast. Jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego możesz zrobić go nawet na ostatnią chwilę przed świętami.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 52
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 159
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 185
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 52
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 159
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 185
Składniki
Masło roztop w rondelku, a następnie dodaj do niego cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao. Całość wymieszaj i podgrzej na małym ogniu. Składniki powinny się połączyć. Poczekaj aż masa delikatnie ostygnie. W mleku rozpuść sodę oczyszczoną, a następnie dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Jajka roztrzep delikatnie i także połącz z masą. W kolejnym kroku dodaj masę makową i wlej odrobinę ekstraktu z pomarańczy.
Przesiej mąkę pszenną i delikatnie wmieszaj w ciasto. Możesz krótko zmiksować albo ręcznie wymieszać w taki sposób, aby masa zrobiła się gładka. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę. Piecz piernik z makiem w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Możesz podawać ciasto z lukrem albo polewą czekoladową. Jeśli chcesz, po upieczeniu i ostudzeniu przekrój je na pół, a następnie wyłóż nadzienie w postaci konfitury.