Do góry

Desery Przepis na:

Piernik z Migdałowego Przylądka na mące palonej (ekspresowy)

Piernik z Migdałowego Przylądka na mące palonej (ekspresowy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3586

Dodano:

Odsłon: 998

Wyczarowałam bardzo fajny (moim zdaniem) przepis na piernik - bez jajek :) A co więcej - ciemny, intensywnie brązowy, jednocześnie nie zawierający w swoim składzie ani szczypty kakao. Da się tak? Z tego wynika, że jak najbardziej :) Żeby było zdrowiej - dodałam do piernika jagody goji, które coraz częściej znaleźć można na sklepowych półkach, dlatego nie trzeba ich zastępować żurawiną czy rodzynkami.

Składniki

  • Piernik
  • 25 dag mąki pszennej tortowej – palonej*
  • 20 dag mąki żytniej (typ 720) – palonej*
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej Wodzisław
  • ½ szklanki +3 łyżki cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 łyżki wody
  • 12 dag masła**
  • 2 łyżki miodu**
  • 2 łyżki ulubionego dżemu (u mnie truskawkowy, można pominąć)
  • 40 dag zsiadłego mleka**
  • 20 g jagód goji Skworcu
  • 10 dag mieszanki Migdałowy Przylądek Ziarenkowo
  • Dodatkowo
  • lukier królewski – względnie płynny (w wersji wegańskiej na bazie wody lub soku z cytryny/pomarańczy)
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Piernik z Migdałowego Przylądka na mące palonej (ekspresowy)

Przygotowanie

  1. Aby otrzymać paloną mąkę, potrzebną do przepisu (wpływa to na smak i oczywiście na kolor) przesianą mąkę wsypujemy na suchą patelnię, najlepiej dużą, wtedy od razu przygotujemy całą porcję. Całość prażymy przez około 10 minut mieszając co chwilę. Mąkę przed użyciem jeszcze raz przesiewamy, ponieważ mogą pojawić się grudki.
    Uwaga – zastępując masło dobrą margarynę, dodając miód sztuczny albo syrop kukurydziany i zastępując zsiadłe mleko mlekiem kokosowym z dodatkiem octu otrzymacie piernik wegański.

  2. Paloną mąkę mieszamy dokładnie z sodą. Trzy łyżki cukru rozpuszczamy w garnku o grubym dnie, gdy zacznie on się robić brązowy – dodajemy ostrożnie wodę. Do tak przygotowanego karmelu dodajemy przyprawy oraz miód. Masło kroimy w kawałki i dodajemy do karmelu, gotujemy na niewielkim ogniu aż się rozpuści. Całość studzimy.

  3. Do przestudzonej masy dodajemy przygotowaną mąkę i zsiadłe mleko.Dodajemy namoczone i odsączone z nadmiaru wody jagody i migdałową mieszankę. Pieczemy w keksówce lub takiej foremce jaką mam ja przez godzinę w 180 stopniach. Sprawdzamy ciasto patyczkiem czy doszło w środku. Jeżeli nie mamy foremek silikonowych, pieczemy w foremkach dokładnie wysmarowanych masłem i obsypanych kakao.

  4. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z foremki. Przygotowujemy lukier i polewamy nim ciasto. Skórkę pomarańczową kroimy w kosteczkę (ja mam skórkę w paskach, jeżeli macie już kosteczkę - kroicie drobniej lub zostawiacie - wg uznania), posypujemy nią piernik. Można go jeść zaraz po upieczeniu, nie potrzebuje on dojrzewania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luna76 13 grudnia 2014 moja mama zawsze robiła karmel do piernika i ja tak robię, a ciasto jest ciemne i pyszne :) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń