Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na świąteczne ciasto piernik.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3139
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 147
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 62
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 71
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3139
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 147
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 62
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 71
Składniki
Masło rozpuścić i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i rozpuszczonym masłem. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika. Dodać do utartych żółtek. Wlać piwo i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty składników. Dodać także bakalie. Delikatnie wymieszać łopatką. Formę – keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piec ok. 1 godz. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Do rondelka włożyć masło, dodać mleko, cukier puder i kakao. Podgrzewać trzymając rondelek nad ogniem (nie dopuścić do zagotowania!) i cały czas mieszać. Po rozpuszczeniu i połączeniu składników podgrzewać jeszcze kilka minut, aż polewa lekko zgęstnieje. Polać ciasto i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.