Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Boże Narodzenie pierniczki są niemalże obowiązkowe. W domu robimy je od lat. Te pierniczki możecie zrobić na ostatnią chwilę, bo od razu są miękkie i dobre do jedzenia. Trzeba tylko ciasto przygotować dwa dni wcześniej, bo tyle musi leżakować. Pierniczki są po prostu przepyszne. Musicie koniecznie spróbować. Pierniki należy przechowywać w zamkniętej puszce, lub słoiku, wtedy bardzo długo zachowują świeżość.
Jeżeli w Waszej zamrażarce zapodział się gdzieś szpinak, to przedstawiam Wam...
Odsłon: 33
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 450
Krokiety to jedno z moich ulubionych dań. Ace czasie świąt mam wrażenie że sm...
Odsłon: 149
Jeżeli w Waszej zamrażarce zapodział się gdzieś szpinak, to przedstawiam Wam...
Odsłon: 33
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 450
Krokiety to jedno z moich ulubionych dań. Ace czasie świąt mam wrażenie że sm...
Odsłon: 149
Składniki
Miód, masło i 100 g. cukru przełożyć do rondelka. Podgrzewać aż składniki się rozpuszczą. Mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika przesiać do miski. Wymieszać. Jajka ubić z resztą cukru na puszystą masę.
Do miski z mąką dodać masę miodową i ubite jajka. Wszystko razem wymieszać mikserem z hakami, a potem delikatnie zagnieść. Tak przygotowane ciasto przełożyć do czystej miski i owinąć folią spożywczą. Można też zamknąć miskę pokrywką jeśli taką macie. Ważne żeby miska była szczelnie przykryta.
Miskę z ciastem zostawić na blacie kuchennym na 2 dni. Ciasto może leżakować do 7 dni, ale po dwóch dniach trzeba je wstawić do lodówki. Jeśli robicie pierniki tak jak ja po dwóch dniach, to 30-40 minut przed wałkowaniem dobrze jest wstawić ciasto do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie, lub trzy części. Każdą część rozwałkować i foremką wykrawać pierniczki.
Gotowe pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 7-8 minut. Pierniczki ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo ciepłe są miękkie i będą się rozpadać.
Jeśli chcecie powiesić pierniki na choince, to można zrobić w nich dziurki rurką do napojów. Dziurki robimy po wyjęciu z piekarnika kiedy pierniczki są jeszcze ciepłe i miękkie.
Przygotowanie lukru. Jajko sparzyć. Białko wbić do miski, dodać cukier puder i sok z cytryny. Mieszać trzepaczką lub łyżką, aż powstanie gładki lukier. Ilość cukru może się różnić, zależy od wielkości jajka. Pierniki dekorować lukrem jak będą całkowicie wystudzone. Najlepiej zrobić to na drugi dzień.