Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, pyszne pierniki domowe. Upieczone wcześniej i schowane do pudełka zrobią się miękkie i umilą nam święta.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 810
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5420
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8647
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17669
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 810
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5420
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8647
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17669
Składniki
Żółtka utrzeć z cukrem, miodem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać trochę mleka. Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować placek grubości ok. 1 cm. Wykrawać foremką ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. zachować odstępy bo ciastka urosną. Piec 15 minut w 180 stopniach C. Udekorować lukrem : Jedno białko utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, ucierać kilka minut mikserem, lukier powinien mieć konsystencję taką aby łatwo było go rozsmarować na ciastku. Jeśli jest za rzadki i spływa z ciastka, dodać więcej cukru.