Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, pyszne pierniki domowe. Upieczone wcześniej i schowane do pudełka zrobią się miękkie i umilą nam święta.
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1734
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 234
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 176
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1734
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 234
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 176
Składniki
Żółtka utrzeć z cukrem, miodem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać trochę mleka. Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować placek grubości ok. 1 cm. Wykrawać foremką ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. zachować odstępy bo ciastka urosną. Piec 15 minut w 180 stopniach C. Udekorować lukrem : Jedno białko utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, ucierać kilka minut mikserem, lukier powinien mieć konsystencję taką aby łatwo było go rozsmarować na ciastku. Jeśli jest za rzadki i spływa z ciastka, dodać więcej cukru.