Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierniki z kardamonem"
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 266
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 107
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4574
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 181
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 122
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 266
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 107
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4574
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 181
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 122
Składniki
30 sztuk, czas 90 min; porcja – 40 kcal, cena 30 gr.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier kryształ, żółtko, miękkie masło, sodę oczyszczoną oraz zmielony kardamon. Na koniec wlej naturalny płynny miód.
Z przygotowanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij i ponownie zagnieć. Rozwałkuj na płat o grubości ok. 3 mm. Foremką w kształcie gwiazdek (lub inną) wycinaj nieduże pierniczki.
Pierniczki rozłóż na pokrytej pergaminem blasze. Posmaruj je białkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 30 minut. Zdejmij z blachy, wystudź. Posyp obficie cukrem pudrem.Źródło: Świat kobiety