Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernikowa gwiazda"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 171
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 171
Składniki
Z białek ubij pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Następnie dodawaj po żółtku. Na koniec wsyp suche , wymieszaj. Ciasto przelej do formy w kształcie gwiazdy. Piecz 35-40 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół.
Do 1 szklanki mleka wsyp proszek budyniowy, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy; mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch i stopniowo dodawaj wystudzony budyń. 10 łyżek kremu budyniowego przełóż do rękawa cukierniczego.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj dżemem oraz 2/3 kremu. Pozostałym kremem posmaruj wierzch drugiego kawałka, oprósz z wierzchu cukrem pudrem. Ułóż jeden na drugim. Wierzch ozdób kremem z rękawa, wiśniami oraz orzechami.
50 minut. Porcja: 380 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie