Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernikowa szarlotka"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Olej wlej do rondelka. Dodaj dwie szklanki cukru, miód (najlepiej naturalny) oraz opakowanie cukru waniliowego. ogrzewaj, ciągle mieszając, tak długo, aż się zagotują. Odstaw do ostygnięcia.
Następnie dodaj do masy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, 3 całe jajka oraz pół opakowania przyprawy do pierników. Ciasto starannie wymieszaj, a potem przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż przygotowane ciasto, wygładź jego powierzchnię. Ciasto piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Po ostudzeniu przekrój na dwa placki.
Jabłka wymieszaj z rodzynkami, przełóż placki piernikowe, lekko dociśnij. Polewę oraz lukier przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Ozdób gotowe ciasto.
Czas ok. 75 min; porcja – 340 kcal, cena 1,70 zł.Źródło: Świat kobiety