Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowe brownie

Piernikowe brownie

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 566

Dodano:

Odsłon: 4997

Pyszne brownie o korzennym smaku. Idealnie się sprawdzi jako przepis na szybkie ciasto świąteczne zamiast piernika.

Składniki

  • Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • Brownie:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 10 g kakako
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 140 g mąki pszennej
  • Dodatkowo
  • 100 g gorzkiej czekolady
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kruszonka:
    Do przygotowania kruszonki będzie potrzebne miękkie masło.
    Zagnieć masło razem z mąką, cukrem oraz przyprawą korzenną. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż kruszonkę (najlepiej "skubać" ciasto i rozrzucać). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez około 15 minut (aż będzie miała złoty kolor). Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.

  2. Kruszonka:
    Do zimnej kruszonki dodaj 100 g roztopionej czekolady gorzkiej i dokładnie wymieszaj.
    Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą i tam rozprowadź kruszonkę. Wstaw do zamrażarki na 30 minut.

  3. Brownie:
    Rozpuść czekoladę w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej i odstaw na bok.
    Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodaj cienkim strumieniem czekoladę roztopioną. Wymieszaj całość. Dodaj pozostałe składniki, i ponownie wymieszaj.

  4. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno) wlej połowę ciasta i włóż do środka zmrożoną kruszonkę. Dociśnij kruszonkę by nieco się zanurzyła w cieście do brownie i wylej pozostałą część ciasta.

  5. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto nadaje się do skonsumowania, na ciepło z lodami bądź obsypane cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń