Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój drugi rzut tych pysznych mocno czekoladowych ciasteczek pękających, tym razem z dodatkiem przyprawy do piernika. Ciasteczka wyszły przepyszne i na pewno na jednym się nie skończy. Przepis prosty i łatwy, a ciasteczka palce lizać. Polecam
blaszki, papier do pieczenia, naczynia, miska, nóż,
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10467
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4772
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1016
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7936
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 253
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10467
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4772
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1016
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7936
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 253
Składniki
Czas przygotowania 30 minut + czas chłodzenia + czas pieczenia. Czekolady rozdrobnić na małe kawałeczki czyli drobno pokroić nożem. Do większej miski wsypać cukier puder, jajka, dodać masło, cukier waniliowy oraz sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać rozdrobnioną pokrojoną czekoladę, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz kakao i przyprawę do piernika. Ponownie wymieszać zagniatając ciasto. Ciasto zakryć ścierką i włożyć do lodówki na 3 - 4 godziny do schłodzenia. Po wyjęciu z lodówki z ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki. Kulki obtaczać w cukrze pudrze odkładać na talerze i ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. W między czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąc kulki z lodówki i ponownie obtaczać w cukrze pudrze tak aby cukier utworzył grubą warstwę na kulkach. Kulki ułożyć w odstępach od siebie na przygotowanych blaszkach. Piec 15 - 20 minut. najpierw jedną, a nastepnie drugą blaszkę. Upieczone ciasteczka wystudzić, a nastepnie zajadać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju. Smacznego
Przygotowanie ciasteczek i obtaczanie w cukrze pudrze.
Ciasteczka gotowe do podania. Smaczne