Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wystarczy do kruchego ciasta dodać trochę przyprawy piernikowej, a będziemy mieć aromatyczne, pachnące świętami ciasto. Do ciasta możemy użyć gotowych jabłek – ja jednak zawsze przygotowuję je sama. Nie ma jak domowe :) Z dużą ilością jabłek - tak jak lubi mój mąż :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11446
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1225
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11980
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2144
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11446
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1225
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11980
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2144
Składniki
Z mąki, śmietany, cukru, przyprawy do piernika oraz margaryny zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Dodajemy cukier, galaretkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną - mieszamy i smażymy do momentu aż cała woda odparuje.
Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy połowę kruchego ciasta i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a na górze kruszymy drugą połowę ciasta. Pieczemy ok. 45 min., aż kruszonka lekko się przyrumieni. Ciasto studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. Posypujemy cukrem pudrem.