Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z grzybami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 252
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 252
Składniki
Poleca Kamila Szczawińska
Farsz: kapustę opłucz, odciśnij, przełóż do garnka. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Podlej wodą, duś przez 2 godziny. Zdejmij z ognia, usuń przyprawy.
Grzyby przebierz, zalej zimną wodą, gotuj 1 godzinę i 30 minut, odcedź, zmiel. Ugotowaną kapustę odcedź, przestudź. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Kapustę wymieszaj z grzybami oraz cebulą. Całość zmiel w maszynce do mięsa.
Farsz przypraw solą oraz pieprzem. na ciasto zagnieć, dolewając tyle wrzątku, by ciasto było dosyć twarde i elastyczne.
Ciasto podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Z placków powycinaj krążki. Nałóż na nie porcje farszu. Złóż. Zlep brzegi.
Pierogi ostrożnie wkładaj do posolonego wrzątku. Gotuj chwilę od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Przed podaniem możesz pierogi podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.Źródło: Naj