Do góry

Desery Przepis na:

Pierożki Twarożki

Pierożki Twarożki

Autor:

Przepisów i artykułów: 922 Ocena: 10779

Dodano:

Odsłon: 2732

W karnawale pieczemy chruściki, pączki, oponki i inne słodkości a ja polecam słodkie pierożki.

Składniki

  • Składniki na masę:
  • 3 żółtka +3 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • Składniki na ciasto:
  • 4 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 4 szklanki maki pszennej
  • Kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki śmietany kwaśnej 18 %
  • Szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierożki Twarożki

Przygotowanie

  1. 1. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.
    2. Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z budyniem, następnie dodajemy do ucieranej margaryny.
    3. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą.

  2. 4. Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy do naczynia i mieszamy z cukrem.
    5. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, wbijajmy żółtka, wlewamy śmietanę, łączymy z drożdżami i solą.

  3. 6. Ciasto wyrabiamy co najmniej 15 minut, jeżeli jest za gęste możemy dodać trochę śmietany, po czy rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.

  4. 7. Na każde kółko nakładamy na środek masę twarogową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem.

  5. 8. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    9. Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem.
    10. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.

  6. 11. Deser do kawy gotowy.
    12. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń