Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierożki wonton na szparagach"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 134
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 126
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 134
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 126
Składniki
Przygotuj pierożki. Wymieszaj jajko z wodą i solą. Przesyp mąkę do miski i zrób w niej wgłębienie. Do środka wlej jajko i zagniataj ciasto przez kilka minut, aż nabierze gładkiej konsystencji. Nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę.
Obierz czosnek i posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij czosnek. Oprósz odrobiną soli i pieprzu. Dodaj indyka, tymianek i zamieszaj. Smaż 5 minut, mieszając, a następnie odstaw.
Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm. Podziel ciasto na kwadraty o wymiarach 8x10 cm. Nakładaj na każdy po łyżeczce farszu i szczelnie zlepiaj pierożki.
Szparagi oczyść, nasmaruj oliwą i ułóż na rozgrzanym grillu. Zostaw na ok. 10 min, przewracając od czasu do czasu. Oddziel liście radicchio. Umyj pomidory i pokrój w kostkę.
Rozgrzej dużo oleju na głębokiej patelni i smaż pierożki przez około 5 min, aż będą rumiane i chrupiące. Gotowe układaj na papierowym ręczniku.
Zrób dressing: wymieszaj oliwę z octem, solą, pieprzem. Wymieszaj radicchio z pomidorami, liśćmi bazylii i zgrillowanymi szparagami. Polej dressingiem, dodaj ciepłe pierożki. Podaj.
tłuszcz w czasie smażenia pierożków nie będzie pryskał z patelni, jeśli lekko go osolisz.Źródło: Świat kobiety