Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co rok piekę inną gwiazdę, w tym roku próbowałam taką, test zdała więc będzie na naszym świątecznym stole. Na razie brak jej ozdób ale i tak nieźle wygląda.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3783
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2141
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5599
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5606
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3783
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2141
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5599
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5606
Składniki
30 ml ciepłego mleka mieszamy z łyżką cukru i drożdżami. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka z cukrem ucieramy do białości. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, miód rozpuszczony w mleku, , cukier waniliowy, olej i delikatnie mieszamy, ale jeszcze nie zagniatamy. Jęczmień mieszamy z mlekiem pistacjowym. Odrywamy ok. 1/3 ciasta i wyrabiamy ją z płynnym jęczmieniem, podsypując nieco mąką. Resztę jasnego ciasta też dokładnie wyrabiamy, oba ciasta przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu z ciasta zielonego wałkujemy dwa placki a z jasnego cztery, średnica ok. 24 cm. Cukier kokosowy ( może być brązowy) mieszamy z cynamonem i kakao. Białko lekko roztrzepujemy z szczyptą cukru. Pierwszy jasny placek smarujemy białkiem i posypujemy mieszanką cynamonową. Przykrywamy zielonym plackiem, znów smarujemy białkiem i posypujemy mieszanką
Na wierzch kładziemy drugi jasny placek.Tak też postępujemy z pozostałymi trzema plackami. Ciasto przykrywamy miską 22 cm i wycinamy koło. Ciasto przecinamy na osiem części, każdą część nacinamy po środku i przekładamy, lekko rozciągając ciasto. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Najpierw przenosimy na papier cztery części ciasta, układając je szerszą częścią do środka. Potem następne cztery układamy pomiędzy nimi. Końcówki szerszych części będących po środku przyciskamy za pomocą małej wykałaczki. Z tej proporcji wychodzą dwie gwiazdy. Ciasta pieczemy w 170-180 C ok. 15 minut.