Do góry

Desery Przepis na:

Pijak

Pijak

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 3952

Dodano:

Odsłon: 18966

Pijak bardzo smaczne ciasto, z budyniem ,masą krówkową ,herbatnikami nasączonymi w ponczu ,śmietaną . Łatwy w przygotowaniu .Polecam

Składniki

  • Biszkopt - 6 jajek , 1 i 3/4 szklanki mąki , 2 łyżki kakao , 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia , 1/2 łyżeczki sody , 5 łyżek wody
  • 3 kubki śmietany po 200 ml ( 30% ) herbatniki 40 dkg
  • 1 puszkę masy krówkowej 400 g 3-śmietan -fis lub 3 łyżeczki żelatyny
  • Żelatynę rozpuścić w ( 1/2 szklanka wody )
  • Budyń ; 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ,2 łyżki masła
  • 3 szklanki mleka , 4 łyżki cukru
  • Poncz do nakropienia biszkoptu ; 1,5 szklanki soku lub kompotu z wisni
  • 100 ml spirytusu
  • Alkohol do nakropienia herbatników ; 125 ml wódki , 200 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • Polewa czekoladowa ; 1 czekolada , 1 łyżka masła , 6 łyżek mleka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt kroimy na pół nasączamy ponczem .Wylewamy ugotowany budyń .Następnie na budyniu układamy herbatniki (herbatniki skropić wódką ) .Na to wyłożyć masę krówkową ,uprzednio rozpuszczoną
    ( włożyć do garnka z gorącą wodą na 15 minut ) .Na masę krówkową nakładamy drugą część biszkoptu nasączonego ponczem .Na to wylewamy ubitą śmietanę z (3 łyżkami cukru pudru ,cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną .Na śmietanie ponownie układamy herbatniki nasączone w alkoholu . Na wierzchu robimy drobną krateczkę z rozpuszczonej czekolady . Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń