Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto na pewno każdy zna, i jeśli chce sam go wykonać, gorąco polecam przepis :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11190
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4924
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9715
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11190
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4924
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9715
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Składniki
Biszkopt; Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 25/25 cm. Wyłożoną papierem do pieczenia tylko od spodu. Pieczemy w 170 20 minut. Masa budyniowa; Pół litra mleka zagotować z cukrami. w pozostałym mleku wymieszać budynie i surowe żółtka. Wlać na gotujące się mleko z cukrami. Mieszać chwilę, aż powstanie gęsta masa budyniowa. Garnek nakryć folią i odstawić do całkowitego wystudzenia. Kostkę masła miksować, aż na puch. Dodawać stopniowo zimny budyń. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy alkoholem (u mnie było to wino) najlepiej na całą noc. Odsączone śliwki układamy na masie budyniowej. Masa czekoladowa; Czekolady kruszymy na mniejsze kawałki i wsypujemy na podgrzane masło. Wlewamy śmietankę. Na koniec rozpuszczone i dobrze przestudzone galaretki. Chłodną galaretkę czekoladową wylewamy na masę budyniową. Smacznego.