Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak sama nazwa wskazuje ciasto wyłącznie dla dorosłych :) Jeśli robicie nalewkę z wiśni i macie pod ręką ich nadmiar polecam prosty przepis:) Jeśli zaś nie robimy nalewek można wydrylować wiśnie i zalać je na noc 0,5 szklanki wódki. Na następny dzień będą dobre:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11257
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4937
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1117
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9793
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1456
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11257
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4937
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1117
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9793
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1456
Składniki
Zagnieść szybko kruche ciasto - czyli mąka, proszek do pieczenia, łyżka cukru, posiekane zimne masło i 4 żółtka. Uformować 2 kule, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na około 1,5 godziny. Białka ubić na sztywno, powoli łyżka po łyżce dodawać cukier. Powinna wyjść gęsta piana.
Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć 1 kulę ciasta na spód, potem wyłożyć pianę, na to odsączone wiśnie i zetrzeć 2 kulę ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180st.piekarnika i piec około 50 minut. Wyjąć, podawać posypane cukrem pudrem. Najlepsze od razu na gorąco :)