Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pirackie łódki z bagietki"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 315
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32815
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 687
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 114
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 315
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32815
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 687
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 114
Składniki
Bagietkę rozkrój wzdłuż, przekrój na połówki (paluchy tylko wzdłuż). Każdy kawałek pieczywa posmaruj masłem. Powstałe „kadłuby” łódek poukładaj na osobnych talerzykach.
2„Pokład” każdej łajby wyłóż umytymi i osuszonymi liśćmi sałaty. Szynkę i plastry sera pokrój na mniejsze kawałki. Rozkładaj na przemian na sałacie, tworząc barwną mozaikę.
Rzodkiewki umyj starannie, osusz, odetnij końcówki. Następnie każdą rzodkiewkę przekrój na pół. Kilka łyżek groszku osącz z zalewy.
Przygotuj wykałaczki. Nadziewaj na nie połówki rzodkiewek, ozdabiając każdą z nich groszkiem. Patyczki przymocuj do „kadłubów” łodzi tak, by wyglądały jak otwory na wiosła. Zwieńczeniem dzieła będzie umieszczenie na środku każdej kanapki masztu z piracką flagą.
czas ok. 20 min; porcja – 130 kcal cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety