Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik co smakuje jak najlepsze lody pistacjowe
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3617
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1728
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3617
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1728
Składniki
Przygotuj sernik: rozgrzej piekarnik wraz z blachą do 240 stopni (góra-dół). Wysmaruj tortownicę 23 cm masłem, spód i boki wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał 4 – 5 cm ponad formę.
Ser, pastę pistacjową, cukier i olej utrzyj mikserem, aż masa będzie gładka i aksamitna. Zacznij dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
W innej średniej wielkości misce za pomocą trzepaczki wymieszaj mąkę z ¼ śmietanki (100 g). Chcesz, aby mąką całkowicie się w niej rozpuściła. Dodaj resztę śmietanki. Dokładnie wymieszaj. Wlej tak przygotowaną śmietanę do masy serowej. Dodaj sól i wanilię. Masa będzie dość płynna.
Masę serową wylej bardzo powoli do tortownicy. Piecz przez około 30 minut, aż wierzch się skarmelizuje na kolor ciemno bursztynowy (możliwie, że nieregularnie np. tylko brzegi), a środek sernika będzie się trząść jak galareta, wydając się surowy w środku. Zetnie się podczas studzenia. Jeśli sernik zacznie zbyt szybko przypiekać się podczas pieczenia, przykryj go folią aluminiową.
Wystudź sernik w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin (po tym czasie zyska odpowiednią, wymarzoną konsystencję).
Przygotuj sos: w rondlu zagotuj śmietankę, dodaj czekoladę. Poczekaj, aż czekolada się zagrzeje, około 30 sekund. Zmniejsz ogień do minimum, biała czekolada lubi się przypalać. Mieszaj, aż się rozpuści i połączy ze śmietanką, tworząc sos. Odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Rady/porady Olej dyniowy możesz zastąpić ¼ łyżeczką zielonego barwnika spożywczego. Sernik można przygotować na spodzie kruchym – wedle tego przepisu. Jeśli nie możesz dostać pasty pistacjowej (najlepiej zamówić online), to zblenduj łuskane uprażone pistacje z odrobiną oleju.