w smaku bardzo podobny do oryginalnego kopca kreta, z podanych składników można uformować bez problemu kopiec, ja zrobiłam z 1,5 porcji na prostokątną blachę, zawsze to więcej pyszności dla łasuchów :-)
placek ala kopiec kreta
Składniki
- jajka, 2
- cukier, 1,5 szkl.
- kakao, 3-4 łyżki
- mąka, 3 szkl.
- mleko, 1,5 szkl.
- olej, 0,5 szkl.
- soda, 1,5 łyżki
- dżem porzeczkowy, 0,5 słoika
- Masa:
- Śmietana kremówka, 0,5l
- galaretka cytrynowa, 1
- czekolada gorzka, 100g
- banany, 3
Składniki
- jajka, 2
- cukier, 1,5 szkl.
- kakao, 3-4 łyżki
- mąka, 3 szkl.
- mleko, 1,5 szkl.
- olej, 0,5 szkl.
- soda, 1,5 łyżki
- dżem porzeczkowy, 0,5 słoika
- Masa:
- Śmietana kremówka, 0,5l
- galaretka cytrynowa, 1
- czekolada gorzka, 100g
- banany, 3

Etapy przygotowania
Ciasto:
Całe jajka zmiksować z cukrem i kakao. Dodawać stopniowo pozostałe składniki stale mieszając. Wylać masę do okrągłej blachy (śr. 28-30cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 stopni
Masa:
Śmietanę ubić na sztywno, galaretkę rozpuścić w 0,5szkl. wody. Ostudzić, Jeszcze rzadką dodać do śmietany (uwaga - galaretka bardzo szybko gęstnieje), wymieszać. Dodać startą czekoladę.
W upieczonym placku wydłubac środek, pokroić wzdłuż banany, skropić sokiem z cytryny, poukładać na dnie ciasta, na to wyłożyć masę, łyżką uformować kopiec i pokruszyć na wierzch ciasto wydłubane ze środka.
Schłodzić
Smacznego :-)
Przepis w Waszym wykonaniu (17)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 137
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 137



Składniki
- jajka, 2
- cukier, 1,5 szkl.
- kakao, 3-4 łyżki
- mąka, 3 szkl.
- mleko, 1,5 szkl.
- olej, 0,5 szkl.
- soda, 1,5 łyżki
- dżem porzeczkowy, 0,5 słoika
- Masa:
- Śmietana kremówka, 0,5l
- galaretka cytrynowa, 1
- czekolada gorzka, 100g
- banany, 3
Ciasto:
Całe jajka zmiksować z cukrem i kakao. Dodawać stopniowo pozostałe składniki stale mieszając. Wylać masę do okrągłej blachy (śr. 28-30cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 stopni
Masa:
Śmietanę ubić na sztywno, galaretkę rozpuścić w 0,5szkl. wody. Ostudzić, Jeszcze rzadką dodać do śmietany (uwaga - galaretka bardzo szybko gęstnieje), wymieszać. Dodać startą czekoladę.
W upieczonym placku wydłubac środek, pokroić wzdłuż banany, skropić sokiem z cytryny, poukładać na dnie ciasta, na to wyłożyć masę, łyżką uformować kopiec i pokruszyć na wierzch ciasto wydłubane ze środka.
Schłodzić
Smacznego :-)