Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten placek biszkoptowy Łakomczuch to bardzo proste w wykonaniu ciasto, które zachwyci swoim smakiem. Jest pełne czekolady i migdałów. Dosłownie rozpływa się w ustach.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5626
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12216
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5164
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1534
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5626
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12216
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5164
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1534
Składniki
Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mleko i dalej mieszaj. Kakao, proszek do pieczenia i mąkę wymieszać w osobnej misce i przesiać partiami do masy jajecznej. Miksuj za każdym razem mikserem. Na koniec dodaj ubite białka. Masę wymieszaj delikatnie szpatułką.
Upiecz ciasto. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Biszkopt piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Przekrój je na 3 jednakowe blaty.
Przygotuj krem. Żelatynę rozprowadź w gorącej wodzie i pozostaw do ostudzenia. Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec dodawaj łyżkami serek mascarpone na zmianę z cukrem. Za każdym razem miksuj. Na koniec dodaj żelatynę i dobrze ją wmieszaj do kremu. Płatki migdałowe i czekoladę drobno posiekaj ostrym nożem. Możesz je także pokruszyć tłuczkiem lub robotem kuchennym. Kawałki powinny być bardzo małe. Dodaj je do kremu i dobrze wymieszaj.
Przygotuj glazurę. Czekoladę pokrusz na drobne kawałki. Włóż ją do garnka razem z masłem i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu. Zdejmij całość z ognia i mieszaj do momentu całkowitego stopienia czekolady. Płatki migdałowe posiekaj na paseczki i dodaj do gorącej jeszcze glazury. Wymieszaj.
Złóż ciasto w pierwotnej formie, w której był pieczony biszkopt. Na warstwę ciasta nałóż połowę kremu, przykryj drugim blatem i następnie nałóż drugą połowę kremu. Przykryj całość ostatnim blatem ciasta. Na wierzch wylej płynną wciąż glazurę. Gotowy placek biszkoptowy wstaw do lodówki na całą noc, by krem i glazura całkowicie zastygły.